Λεγιονέλλα

Αντιμετώπιση Λεγιονέλλας (Legionella)

Η εταιρία μας αντιμετωπίζει το παθογόνο βακτήριο της λεγιονέλλας σε περιπτώσεις έξαρσης – συναγερμού (alert) ή προληπτικά.

Η Ελλάδα, χώρα με κλίμα μεσογειακό , διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγιονέλλα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται και την εκτεταμένη λειτουργία κλιματιστικών. Η μη λειτουργία ή υπολειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων , των εστιατορίων κ.ά. για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεπάγεται τη στασιμότητα του νερού του δικτύου, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Δεν είναι λίγα τα κρούσματα έξαρσης σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία κ.α.   όπου έχουν μολυνθεί με λεγιονέλλα δύο ή περισσότερα άτομα. Σε αυτήν την περίπτωση εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να απολυμάνει και να εξουδετερώσει όλο το μικροβιακό φορτίο του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Η εταιρία μας εξειδικεύεται στην αντιμετώπισή του.

Το μικρόβιο της λεγιονέλλας

Η Λεγεωνέλλα ή λεγιονέλλα, όπως ονομάζεται, είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο που συναντάται σε περισσότερα από 50 είδη.

Ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξή του είναι το υδάτινο περιβάλλον κυρίως σε δεξαμενές, πισίνες, συστήματα ύδρευσης-σωλήνες , κλιματιστικά συστήματα, συστήματα ζεστού νερού κ.α.

Αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες 28-40 °C . Σε θερμοκρασίες άνω των 60 °C δεν επιβιώνει, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω από τους 20 °C δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί.

Η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας .Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη λεγεωνέλλα μπορεί να είναι πυρετός , βήχας, ρίγη, διάρροια, ναυτία κ.ά.

Οι άνθρωποι μολύνονται, όταν εισπνέουν υγρασία ή σταγονίδια του αέρα που προέρχονται από μολυσμένο νερό με τη λεγιονέλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η θεραπεία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο στηρίζεται σε αγωγή με αντιβίωση.

Πρόληψη

Η πρόληψη από τη νόσο των Λεγεωναρίων απαιτεί αυστηρά αλλά και ιδιαίτερα ακριβή μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης όλων εκείνων των συστημάτων που περιλαμβάνουν νερό, όπως προαναφέρθηκαν.

Οι ειδικές προληπτικές επεμβάσεις προβλέπονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας Υ/12393/17-5-2000 ) και δίνουν την καλύτερη αλλά και ασφαλέστερη λύση πρόληψης δυσάρεστων καταστάσεων στο δίκτυο ύδρευσης. Εξασφαλίζουν απόλυτη εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών και εξάλειψη των βασικών αιτίων μόλυνσης με υπολειμματική δράση ,χωρίς κανένα κίνδυνο για το δίκτυο και την ποιότητα του νερού.

Ιδανική χρονική περίοδος είναι λίγο πριν από την έναρξη λειτουργίας της

μονάδας, ώστε να εξασφαλισθεί με τον καλύτερο τρόπο η υπολειμματική δράση της επέμβασης .

Ειδικευόμαστε στην εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση των παραπάνω σε δίκτυα ύδρευσης. Συγκεκριμένα, εκτελεί άμεσο έλεγχο, προσδιορίζοντας τα τυφλά σημεία του δικτύου, τα στάσιμα νερά και γενικά οπουδήποτε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.